4 tips voor een gezonde hond in de tuin

Je hond ziet de tuin vaak als zijn eigen koninkrijk: rennen, snuffelen, spelen en lekker liggen in de zon. Maar hoe gezond is je hond eigenlijk? Heb je bijvoorbeeld weleens gelet op zijn ontlasting? Die zegt veel over hoe hij zich voelt. Een gezonde hond heeft stevige, donkerbruine ontlasting. Merk je dat het vaker dun of licht van kleur is? Dan is het slim om in te grijpen. Met deze 4 tips zorg je voor een gezondere spijsvertering én een vrolijke viervoeter in de tuin.

Door Martijn

4 tips voor een gezonde hond in de tuin

1. Geef je hond het juiste hondenvoer

Een actieve hond in de tuin verbrandt flink wat energie. Het is daarom belangrijk om hem voedzaam hondenvoer te geven. Slecht voer kan leiden tot spijsverteringsproblemen en dat merk je vaak aan zijn ontlasting. Kies voor hondenvoer dat rijk is aan vezels, eiwitten en gezonde vetten. Deze voedingsstoffen helpen bij een gezonde darmwerking en geven je hond genoeg brandstof voor al zijn tuinavonturen.

Laat je hond wel geleidelijk wennen aan nieuw voer. Bouw het rustig op over een week om maagklachten te voorkomen.

2. Zorg altijd voor vers drinkwater buiten

Spelen in de tuin maakt dorstig – en genoeg water drinken is cruciaal voor de spijsvertering van je hond. Een simpele drinkbak in de schaduw kan al veel verschil maken. Ververs het water dagelijks, want vuil water kan bacteriën bevatten die de darmen van je hond uit balans brengen. Een gehydrateerde hond heeft vaak ook soepelere, gezondere ontlasting.

3. Structuur geeft rust (ook in de tuin)

Je hond voelt zich het prettigst in een omgeving met structuur. Wisselende tijden van eten, wandelen en spelen kunnen voor stress zorgen, wat invloed heeft op zijn darmen. Probeer daarom vaste momenten aan te houden voor voeding, beweging en ontspanning. Een dagelijkse speelsessie in de tuin, gevolgd door rust, doet wonderen voor zijn welzijn én zijn spijsvertering.

Laat je hond bovendien op een rustige plek eten – binnen of buiten – zodat hij niet gehaast eet. Dat voorkomt veel buikgedoe.

4. Denk aan het ontwormen van je hond

In tuinen komen honden in aanraking met aarde, insecten en andere dieren – en dus ook met parasieten. Worminfecties kunnen de oorzaak zijn van dunne of onregelmatige ontlasting. Je ziet ze vaak niet met het blote oog, maar ze kunnen wél flink wat schade aanrichten.

Het ontwormen van je hond is daarom essentieel, zeker als hij graag in de tuin wroet of graaft. Geef je hond minimaal elk kwartaal een ontwormingskuur om hem gezond te houden. Zo blijft niet alleen je hond fit, maar ook je tuin vrij van ongewenste verrassingen.