Filter en sorteer op
Verwijder filters
 24,- -  25,-
Van Tot
 25,-
 24,-
Zwart
Grijs
Goud
Blauw
Naturel
Transparant
1
Overige
Laat meer zien Laat minder zien
Glas 1
Aluminium
By Boo 3
House Doctor 2
J-Line 6
Madam Stoltz 1
Zuiver 1
Wants&Needs Furniture 1
Wants&Needs Lighting 18
Laat meer zien Laat minder zien
E27 1
E14
G9

Toon 1 resultaten

Lichtbronnen

View as Grid List
Set Ascending Direction Set Descending Direction

Toon 1 resultaten

 1. Lichtbron Hannah Led
  OP VOORRAAD
  Madam Stoltz
  Lichtbron Hannah Led
  Transparant | 12 x Ø8
   24,75
Geen producten meer
Geen producten meer

Hoe kies ik de juiste lichtbron?

Stap 1: Bepaal of de lichtbron functioneel of decoratief is

Ben je juist op zoek naar een lamp voor in het plafond? Of in een spotje? Dan ben je opzoek naar een functionele lichtbron. Deze lichtbron heeft altijd een aantal eisen waaraan die moet voldoen maar wordt (bijna) nooit gekozen op zijn uiterlijk. Wel is het heel belangrijk dat je bij een functionele lamp kijkt naar de vorm, omdat de lichtbron vaak ergens wordt ingedraaid of juist wordt afgedekt met een mooie lampenkap! Als dit het geval is, kun je het beste kiezen voor een kleine kogel of langwerpige kaars!

Een decoratieve lichtbron is juist een lichtbron die niet alleen goed licht moet geven, maar er ook leuk uit mag zien in je interieur! Als je opzoek bent naar een decoratieve lamp is het heel tof om te kiezen voor een lamp in bijvoorbeeld een bijzondere vorm of met een gave afwerking. Dit zijn vaak lampen met een industriële look, waarin het lichtspiraal zichtbaar is.       

Stap 2: De felheid van het licht

De felheid van het licht kies je aan de hand van de ruimte waarin de lamp komt te staan en met wat voor doel de lamp wordt gebruikt. Aan de eettafel is het bijvoorbeeld niet fijn als je in heel fel licht kijkt, maar bij de zithoek wil je wel dat mooie boek goed kunnen lezen!

Watt vs. Lumen

Toen d e gloeilampen nog erg populair waren, werd er vooral gekeken naar het aantal watt (wattage) om de felheid van het licht te bepalen! De wattage van een lamp is de hoeveelheid energie dat de lamp verbruikt en geeft dus het energieverbruik aan. Vroeger betekende een hoge wattage, meer licht van de lamp. Tegenwoordig zijn er ook ledlampen die juist met een laag wattage ook veel licht kunnen geven en dus duurzamer zijn. Maar Wants & Needs heeft natuurlijk ook een aanbod van lichtbronnen die veel energiezuiniger zijn dan gloeilampen. Bij deze energiezuinigere lichtbronnen is de wattage veel lager en hierdoor kun je het beste de felheid aflezen aan het aantal lumen! Lumen wordt vaak ook afgekort als ‘lm’. Lumen geeft aan hoeveel licht een lamp geeft en wordt vaak gebruik als de doorslaggevende term voor de hoeveelheid verlichting. Hoe hoger het getal lumen is, hoe feller het licht is.

Wil je overstappen van een gloeilamp naar een andere lamp? Hieronder vind je een overzicht met het aantal lumen vergelijkbaar met aantal watt van een gloeilamp!

Gloeilamp wattage

Lichtopbrengst lumen

15 W

140 lm

25 W

250 lm

40 W

470 lm

60 W

806 lm

75 W

1055 lm

100 W

1521 lm

Stap 3: De lichtkleur van je lichtbron

Als je de felheid van het licht hebt gekozen, kun je ook nog kijken naar het aantal K. Het aantal K, staat voor het aantal Kelvin wat de kleurtemperatuur van het licht aangeeft. De kleurtemperatuur wordt vaak ook wel de lichtkleur genoemd en geeft aan of de lichtbron een warmer (geler) of kouder (witter) licht geeft. Een lichtbron tussen de 1000 en 2500 K is altijd een warm, zacht sfeerlicht. Een lichtbron tussen de 3000 en 4000 K geeft juist een neutraal licht en tussen de 5000 en 6000 K is vergelijkbaar met daglicht. De meeste mensen kiezen voor een lichtbron rond de 3000 K in hun interieur!

Stap 4: De juiste fitting

De fitting is de uitsparing in de lamp waar je de lichtbron in draait. De meest gangbare fittingen zijn de E27, dit is een grotere fitting, en de E14, een kleine fitting. De fitting staat altijd op de lichtbron zelf en zo kun je dus ook altijd gemakkelijk zien welke fitting een lichtbron heeft! Heb je geen oude lichtbron meer en weet je niet wat voor fitting je nodig hebt? Dan kun je vaak op basis van de fitting in de lamp inschatten welke fitting je nodig hebt!!

Wat is een dimmer en hoe sluit ik deze aan?

Kies je liever voor een feller licht? Dan is het zeker handig om te kiezen voor een lamp waarvan je het licht door middel van een dimmer kunt regelen! Een dimmer is een schakelaar waarmee je de stroom of spanning naar je lamp regelt. Een dimmer zorgt er dus voor dat je de lichtsterkte van je eigen lamp kan variëren. Dit is handig als je bijvoorbeeld helder licht nodig hebt om te kunnen werken en juist zacht licht wilt tijdens een romantisch diner.

Er zit een minimale en een maximale belasting op een dimmer. Deze belasting wordt aangegeven in Watt en het is altijd belangrijk dat je lichtbron tussen de minimale belasting en de maximale belasting in zit. Is je lichtbron minder dan zal hij het niet doen, is hij hoger dan het maximale dan heb je kans dat de zekering doorbrandt.

Op de verpakking van lichtbronnen en op de dimmer zelf staat altijd een dimbaarheidssymbool. Dit symbool geeft aan welke soort dimmer of lichtbron geschikt is. Als er een R op staat houdt dit in dat de dimmer geschikt is voor alleen gloeilampen. Staat er een C op de verpakking of dimmer dan wil dit zeggen dat dimmer geschikt is voor gloeilampen, dimbare ledlampen en dimbare spaarlampen.

Er zijn verschillende dimmers voor verschillende typen lampen te verkrijgen, van gloeilamp tot ledlamp en van hanglamp tot tafellamp! Het is belangrijk dat je de juiste dimmer kiest voor je lamp. Bedenk voor wat voor lamp je de dimmer nodig hebt, dus voor een vloerlamp, tafellamp of juist een hanglamp. Voor een vloerlamp bestaat er een vloerdimmer, deze dimmer wordt aan het snoer van de vloerlamp gezet en vervangt de huidige schakelaar. Meestal kan je deze dimmers met de voet bedienen, supermakkelijk! Een voordeel van de vloerdimmer is dat deze dimmer heel gemakkelijk te installeren is.

Voor tafellampen en wandlampen is een snoerdimmer de ideale oplossing! Deze dimmer vervangt de huidige schakelaar en is ook heel eenvoudig aan te sluiten! De dimmer is verkrijgbaar voor zowel gloeilampen als led-lichtbronnen. Kies je voor een hanglamp voor boven de eettafel of in de woonkamer? Dan kan je het beste kiezen voor een muurdimmer! Een muurdimmer vervangt de muurschakelaar en is een hele goede oplossing! De installatie van een muurdimmer is wel iets ingewikkelder, omdat je de schakelaar moet vervangen voor de dimmer!

Wat is een verlichtingsplan en hoe maak ik er een?

Het kiezen van de juiste verlichting voor je woning kan soms een lastige opgave zijn, want er is gewoon zoveel keus in soorten verlichting! Een verplichtingsplan kan je helpen om inzicht te krijgen in je eigen lichtbehoefte en in de functie die een bepaalde lamp voor jou moet vervullen. Met de informatie uit een verlichtingsplan kan je vervolgens super gericht gaan zoeken naar de juiste lamp. Aan de hand van de volgende tips maak je je eigen verlichtingsplan!

1. Maak een plattegrond van de ruimte

Het beste is om als eerste een plattegrond te maken van de ruimte waarin je de verlichting wilt hangen of neerzetten. Teken bijvoorbeeld de ramen, meubelen, scheidingsmuren, maar ook juist de schilderijen of andere plekken die uitgelicht moeten worden!

2. Bepaal de functionele aspecten

Als de plattegrond klaar is, kan je gericht gaan nadenken over de functionele aspecten van de verlichting. Dit is eigenlijk de meest belangrijke stap omdat je stil staat bij je lichtbehoefte en de functie die bepaalde plekken in huis vervullen. De functies bij een fauteuil zijn bijvoorbeeld lezen en televisiekijken en in de keuken is de functie juist weer voedsel bereiden. Een bepaalde plek in huis kan meerdere functies hebben en al deze functies noteer je op de plattegrond.

3. Duid lichtcirkels aan op het verlichtingsplan

Nu je hebt nagedacht over de functies van de verschillende plaatsen in de kamer, kan je op de plattegrond met lichtcirkels aangeven waar het licht straks op moet schijnen. Het gaat hierbij niet per se om de precieze plek waar de lamp komt te staan maar meer om het gebied die verlicht moet gaan worden! Het soort verlichting dat je nodig hebt, is namelijk afhankelijk van de grootte van het gebied dat verlicht moet worden.

4. Bepaal het soort verlichting

Nu je voor jezelf duidelijk hebt welke plek je wilt verlichten en welke functie deze heeft, kan overgaan tot beslissen van welke type verlichting je wilt gebruiken. Schrijf per lichtcirkel op, welk type lamp op deze positie het beste zou kunnen. Gaat het om een basisverlichting in een ruimte waar vooral overzicht belangrijk is? Kies dan voor een hanglamp! Voor sfeerverlichting zijn juist tafellampen of booglampen supertof!

5. Afronden van het verlichtingsplan

Na alle vorige stappen heb je nu de nodige informatie op papier en weet je wat voor soort lamp je nodig hebt. Nu kan je de echte positie van de lamp ook aangeven op de plattegrond! En hiermee is het verlichtingsplan klaar!

Een greep uit onze prachtige merken

Take a look

Reviews